«В своїй хаті й своя правда, і сила, і воля.» Тарас Шевченко

«В своїй хаті й своя правда, і сила, і воля.»

Тарас Шевченко

пʼятницю, 2 березня 2012 р.

«Автономія» від... закону


Українські ЗМІ вже гудуть про те, що сьогодні в Москві стався так званий засновницький з'їзд Федеральної національно-культурної автономії українців Росії, який проводиться незрозуміло ким і названий «провокацією» в заявіукраїнських громадських організацій Росії.
Головною новиною, втім, став не з'їзд, а той обурливий факт, що на цей з'їзд навіть не пустилиукраїнських журналістів.
Здається, цей факт заслуговує не лише на суспільний осуд, але і юридичну оцінку.
У статті 1 Федерального закону РФ "Про національно-культурну автономію" сказано, що національно-культурна автономія – це форма національно-культурного самовизначення, що є суспільним об'єднанням громадян Російської Федерації, які відносять себе до визначеної етнічної спільноти, на засадах їх добровільної самоорганізації з метою самостійного вирішення питань збереження самобутності, розвитку мови, освіти, національної культури.
Відповідно до статті 15 Федерального закону РФ «О суспільних об'єднаннях» діяльність суспільних об'єднань має бути відкритою.
Отже, якщо принцип відкритості в діяльності само удаваної автономії зафіксований в її статуті (зазвичай так і робиться), їй повинні відмовити в державній реєстрації на підставі п. 5 ч. 1 ст. 23 ФЗ РФ «О суспільних об'єднаннях» (оскільки в представлених засновницьких документах суспільного об'єднання міститься недостовірна інформація про гласність його діяльності).
Якщо, навпаки, в статуті проголошується право само удаваної автономії діяти негласно, їй повинні відмовити в державній реєстрації на підставі п. 1 ч. 1 ст. 23 ФЗ РФ «О суспільних об'єднаннях» (оскільки статут суспільного об'єднання суперечить законодавству Російської Федерації).
А якщо в статуті само удаваної автономії питання гласності її діяльності ніяк не регламентується, її, може, і можна зареєструвати, але після цього Міністерству Юстиції РФ доведеться терміново винести попередження за негласність з'їзду на підставі п. 5 ст. 38 ФЗ РФ «Про суспільні об'єднання».
Як мінімум попередження. 
Я, як зацікавлена особа – українець і до того ж журналіст – вважаю недопущення представників ЗМІ на засновницький з'їзд суспільного об'єднання досить серйозним правопорушенням, щоб взагалі ліквідовувати само удавану автономію (на підставі ст. 44 ФЗ РФ «Про суспільні об'єднання»).
У будь-якому випадку, починати свою діяльність з кричущого порушення чинного законодавства – дуже недобре. 
Соромно, земляки! Якщо серед тих, що з'їхалися, такі взагалі були...
Юрій Шеляженко              журналіст з Києва            02 березня 2012, 19:51
http://www.echo.msk.ru/blog/shelya/864643-echo/

Немає коментарів:

Дописати коментар