«В своїй хаті й своя правда, і сила, і воля.» Тарас Шевченко

«В своїй хаті й своя правда, і сила, і воля.»

Тарас Шевченко

четвер, 22 березня 2012 р.

Громадяни міста Суми, небайдужі до власної долі!

Комітет представників міських громадських організацій сповіщає, що у п’ятницю, 23 березня 2012 року о 18 годині в конференц-залі Зарічної районної держадміністрації (вул. Харківська,35), відбулися треті загальноміські Збори громадян міста Суми – споживачів житлово-комунальних послуг (перші відбулися 14 квітня 2011 року, другі – 4 серпня 2011 року), присвячені обговоренню ситуації, яка склалася у сфері надання, споживання житлово-комунальних послуг та порядку встановлення міськрадою м. Суми тарифів на житлово-комунальні послуги.

За підсумками конференції була прийнята резолюція міської громади, яка буде доведена до органів місцевого самоврядування.

Оргкомітет


РЕЗОЛЮЦІЯ

Учасників зборів (конференції) представників мешканців житлового фонду міста Суми – споживачів житлово-комунальних послуг.

23 березня 2012 року                                                                                               м. Суми
Обговоривши ситуацію, яка склалася навколо встановлення органами місцевого самоврядування тарифів на житлово-комунальні послуги, визначення владою виконавців житлово-комунальних послуг, враховуючи стан надання і споживання житлово-комунальних послуг у м. Суми та керуючись нормами викладеними у ст.ст. 5, 34, 39, 40 Конституції України, Указом Президента України від 15.09.05 № 1276 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» і в межах повноважень, передбачених ст.11 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», учасники зборів
відзначають       
        рекомендації попередніх зборів мешканців житлового фонду м. Суми не виконані збоку Сумської міської ради, виконавчого комітету СМР, Управління житлової політики, комунального господарства та благоустрою СМР, КП "Сумижитло", інших виконавців ж/к послуг;
        За відсутності в новій редакції Статуту територіальної громади м. Суми чітко прописаних важелів впливу громади на тарифну політику, скасування загальних громадських слухань місцевого рівня стосовно встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги, як і скасування на державному рівні громадських слухань по кожному будинку окремо, унеможливлюють обговорення громадою цін/тарифів на житлово-комунальні послуги. Завдяки такій ситуації, мешканці міста-споживачі житлово-комунальних послуг, є заручниками місцевої влади, є повністю безправними й ніким не почутими. Інтереси і права громади тим самим порушуються;
        більшість рішень, які приймаються органами місцевого самоврядування у сфері житлово-комунального господарства, зокрема, щодо встановлення тарифів, є незаконними, враховуючи подальші рішення судів, висновки державних контролюючих органів стосовно цих питань;
        тарифи КП "Сумижитло, встановлені рішенням виконавчим комітетом Сумської міськради від 28 лютого 2012 року №85, які почали діяти з 01.03.2012р., знову прийняті з порушенням процедури їх встановлення та з порушенням методик розрахунків тарифів, передбачених чинним законодавством;
        органами місцевого самоврядування проігноровані розпорядження прем’єр-міністра України Азарова М.Я. по приведенню тарифів на житлово-комунальні послуги в м. Суми до норм чинного законодавства. Перевірки, ініційовані главою Уряду , фактично спущені на "гальма" на місцевому рівні. Так, перевірки тарифів КП "Сумижитло", що виконуються за розпорядженням мера м. Суми, з огляду на ті органи, яким доручено їх виконати, та особовий склад перевіряючих, є безумовно упередженим підходом до цього питання. Результат таких перевірок завідомо прогнозований – як їх повна безрезультатність;
        усе це свідчить про свідоме порушення законодавства та неприпустиме з боку місцевої влади ігнорування думки мешканців м. Суми, які утримують її, сплачуючи податки.
Учасники зборів вирішили
Оскільки депутати Сумської міської ради ігнорують рішення зборів представників мешканців м. Суми, звернення до них окремих громадян, будинкових комітетів, як органів самоорганізації населення, не приймають суттєвих заходів стосовно поставлених питань, щодо тарифної політики, інших проблем житлово-комунальної сфери м. Суми, оскільки Сумський голова фактично встав на захист інтересів підприємств-монополістів в питанні ціноутворення та надання житлово-комунальних послуг, ігнорує думку більшості громади стосовно незаконності приведення на ринок надання житлово-комунальних послуг КП "Сумижитло", встановлення підприємству непрозорих тарифів:

1.    Надіслати звернення мешканців багатоквартирних будинків м. Суми до постійної комісії з питань ЖКГ, будівництва, архітектури, автомобільних доріг та надзвичайним ситуаціям при Сумській обласній раді з пропозицією взяти під особливий контроль встановлення тарифів, надання житлово-комунальних послуг мешканцям обласного центру шляхом створення тимчасової контрольної депутатської комісії при Сумській обласній раді.

2.    Звернутись до прокурора м. Суми з проханням здійснити прокурорський нагляд за законністю прийняття рішення виконкому СМР від 28.02.12 № 85 «Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються комунальним підприємством "Сумижитло" Сумської міської ради".

3.    Повторно звернутись до Кабінету Міністрів України, до Прем’єр-міністра України стосовно бездіяльності органів місцевого самоврядування щодо розпорядження Уряду привести тарифи на житлово-комунальні послуги в м. Суми, зокрема для КП "Сумижитло", до норм чинного законодавства..
Голова громадських слухань (зборів)                                          Рохманова Д. І.

Секретар                                                                                           Клісенко В.П. 

Запрошення на концерт патріотичної пісні



21 березня 2012 року відбувся марш "Суми – територія українців!", організований міською організацією Всеукраїнського об'єднання "Свобода", також участь приймали представники партії «Батьківщина» та «Оновлення країни». Акція стала відповіддю на проведений перед цим ліберальний захід "Суми – територія толерантності".


Учасники маршу пройшли від Свято-Воскресенського Собору до пам'ятника Т.Шевченку, де відбувся мітинг. Активісти тримали плакати: "Пам'ятай, чужинець – тут господар українець!", "Українки – для українців!", "Одна раса, одна нація, одна Батьківщина – це Україна!", "Єдиний вид ксенофобії в Україні – це українофобія".


Наприкінці мітингу відбулася театралізована вистава, яка показала відносини між українками та іноземними студентами. Присутні охоче фотографувались та спілкувалися з дівчатами в національних костюмах.


Активісти виголошували: «…толерантність є штучним явищем. Українці – доброзичлива нація. Але якщо ти гість на чужій землі, то спочатку шануй нашу культуру, мову, закони – тоді ми будемо до тебе гостинними». Закликали українців почуватися господарями своєї землі. Нагадали, що 21 березня – день боротьби проти расової дискримінації, то "в Україні, як і в Сумах, немає жодної іншої дискримінації, окрім пригнічення українців на рідній землі. Ми – проти українофобії, за захист українців!".

середу, 21 березня 2012 р.

Обережно! Шенгенська зона!


Київ – У німецькому місті Людвігсдорф поліцейські зупинили автобус з українськими туристами: сімох з них було затримано і згодом видворено з країни. Поліція ФРН стверджує, що українці порушили візовий режим – при тому, що усі мали багатократні візи для відвідин ЄС. Ця подія викликала жваве обговорення в Україні. Так, у Міністерстві закордонних справ та у середовищі незалежних експертів вважають, що існують серйозні прогалини у Візовому кодексі ЄС і у консульському праві Євросоюзу в цілому та спірне трактування тих чи інших положень Кодексу.
Деталі про інцидент у ФРН озвучив голова відділу візової політики МЗС України Віталій Мошківський. «За інформацією, наданою правоохоронними органами ФРН, ці українці мали намір в’їхати до Німеччини з туристичною метою за польськими шенгенськими візами, оформленими для ділових цілей, – каже він. – Це викликало підозру у правоохоронців, тож вони більш глибоко вирішили перевірити українців».
Представник МЗС визнав: під час терміну дії багатократної шенгенської візи у її власника можуть виникати потреби поїздок до ЄС із цілями, відмінними від заявлених при її оформленні. При цьому, якщо українець, маючи багатократну службову візу до Шенгенського простору, хоче як турист відвідати котрусь із держав ЄС, він повинен анулювати цю візу і отримати одноразову візу категорії «туризм». Адже мати одночасно дві відкриті шенгенські візи українець не має права, зауважив Мошківський.
Тим часом, директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко відзначив: постраждалі українці мають право оскаржити дії поліції ФРН у суді. За словами експерта, «з точки зору права у Шенгені немає окремих категорій віз, наприклад, таких як «туристична», «приватна», «бізнес», тому що ці поняття відсутні у візовому кодексі ЄС».
Візовий кодекс ЄС потребує змін
Голова Громадської ради при МЗС, політолог Ігор Жданов вважає, що подібні правові прогалини можна ліквідувати, якщо до кодексу будуть внесені відповідні доповнення. Але це процес доволі складний і тривалий, який до того ж потребує політичної волі – при тому, що ситуація вимагає негайного реагування.
«Громадська рада зі свого боку буде робити все, аби сприяти МЗС України у захисті прав наших громадян. Ми акцентуємо увагу на тих протиріччях, які існують у Візовому кодексі. Друге наше питання – вибачте за сленгів вираз – це піднімати шум, «давити» на посольства, стукати в їхні двері, пояснювати українську позицію і захищати інтереси громадян України», – зазначив Ігор Жданов.
Він також нагадав про ще одну колізію, яку виписано у візовому кодексі: якщо термін багаторазової візи до Шенгенського простору менший, ніж півроку, – її власник (громадянин України) не має права подавати документи для оформлення нової візи до закінчення строку дії старої.
Рекомендації МЗС України
Допоки Візовий кодекс діє у його нинішній редакції, українські дипломати та експерти мають кілька рекомендацій для співгромадян, які подають документи на оформлення шенгенських віз.
«Якщо ви маєте намір відвідати одну країну у межах шенгенської зони, наприклад, ту ж ФРН, і маєте запрошення з німецької сторони, – вам потрібно звертатися за візою до Посольства ФРН. Таке правило Шенгену: віза має бути оформлена до тієї країни, куди в’їжджаєш. Друге правило: якщо ви в’їжджаєте в Євросоюз і плануєте відвідати кілька країн, то вам треба визначитись, в якій країні ви проведете найбільше часу, тобто, яка є країна головного призначення. До посольства цієї країни ви і маєте звертатися за візою», – зауважує Віталій Мошківський.
Також МЗС нагадує співгромадянам про імовірні проблеми, які у них можуть виникнути на кордоні з Євросоюзом чи уже безпосередньо в ЄС, якщо для оформлення віз вони вдавались до послуг сумнівних посередників.
Громадська рада при МЗС має намір обговорити з дипломатами з країн Євросоюзу у четвер 22 березня можливість внести зміни до Візового кодексу. Адже потенційно жертвами правових колізій можуть стати більш як 300 тисяч українців, які нині мають багаторазові шенгенські візи, нагадують експерти МЗС та громадського об’єднання «Європа без бар’єрів».
Богдана Костюк                21 березня 2012, Київ 19:27
http://www.radiosvoboda.org/content/article/24520962.html