«В своїй хаті й своя правда, і сила, і воля.» Тарас Шевченко

«В своїй хаті й своя правда, і сила, і воля.»

Тарас Шевченко

пʼятницю, 19 жовтня 2012 р.

У Києві проукраїнські сили підписали угоду про створення коаліції у Верховній Раді VII скликання


«Угода про створення проукраїнської коаліції в майбутньому парламенті є запорукою швидких і рішучих змін з метою усунення від влади режиму Януковича, подолання наслідків його правління та проведення всеосяжних докорінних змін у суспільно-політичному та соціально-економічному житті держави на користь українців. Про це заявив лідер Всеукраїнського об`єднання «Свобода» Олег Тягнибок за підсумками підписання політичної угоди про створення коаліції у Верховній Раді України VII скликання.
Олег Тягнибок підкреслив: незважаючи на ідеологічні суперечності, опозиції все ж вдалося досягти домовленості про ухвалення у майбутньому парламенті першочергових законопроектів. Йдеться про наступні невідкладні заходи:
– не допустити внесення президентом Януковичем змін до Конституції України, які мають на меті обрання глави держави у парламенті та ліквідацію права українців на всенародні президентські вибори. Не голосувати за відповідні зміни до Основного Закону України.
– ухвалити закон України про порядок імпічменту президента та створити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань усунення президента Януковича від влади. Розпочати процедуру імпічменту чинного глави держави.
– здійснити усі можливі заходи з метою формування справедливого та незалежного правосуддя в Україні, дотримання прав і свобод громадян та звільнення політичних в’язнів, зокрема, лідера опозиції Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.
– ухвалити закон України про відкликання народного депутата України. Проголосувати за встановлення кримінальної відповідальності для тих народних депутатів, які голосують за інших парламентарів. Скасувати недоторканність для Президента, народних депутатів і суддів.
– скасувати Закон «Про засади державної мовної політики», як антиконституційний, такий, що розколює суспільство, та ставить під загрозу державний статус і розвиток української мови.
– продовжити мораторій на продаж землі до 1 січня 2016 року та ухвалити необхідні закони, спрямовані на захист селян-власників землі.
– скасувати чинний Податковий кодекс, який знищує основу середнього класу – приватне підприємництво. Ухвалити Кодекс економічного зростання, який передбачає запровадження лише 7 податків замість чинних 135, створення максимально сприятливих умов для ведення малого та середнього бізнесу.
– скасувати антинародну «пенсійну реформу» Януковича-Азарова-Тігіпка, яка призвела до підвищення пенсійного віку.
– ухвалити справедливу пенсійну реформу, що передбачатиме єдиний для всіх порядок нарахування пенсій та ліквідацію спеціальних пенсій для високопосадовців. Забезпечити європейські стандарти якості життя українських громадян, заробітної плати, соціального та пенсійного забезпечення.
– забезпечити підписання та ратифікацію Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, включно зі створенням зони вільної торгівлі, створити умови для запровадження безвізового режиму з країнами ЄС. Денонсувати зрадницькі «Харківські угоди».
Очільник «Свободи» заявив: «Ми не тільки подолали скепсис тих, хто говорив, що опозиція не зможе домовитися про спільну боротьбу проти режиму Януковича, але – що найважливіше – підготували пакет законопроектів, які негайно буде внесено до Верховної Ради наступного скликання і за які проголосують усі народні депутати від об’єднаних сил опозиції. Таким чином ми зможемо подолати данню хворобу українського парламентаризму – затяжні «спікеріаду» і «коаліціаду», а одразу ж візьмемося за реальні дії».
Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»  067-441-46-01                       «19» жовтня 2012 року
 twitter.com/vo_svoboda        Skype: Yuriy.Syrotyuk

вівторок, 16 жовтня 2012 р.

ІНСТРУМЕНТ Є. ПОТРІБНІ НАШІ РУКИ


Але ж і справді – бувають сльози, солодкі на смак. Не тільки тому, що це сльози ворогів – а я, вже вибачте, на тлі нинішнього становища країни відмовляюся від горезвісної «гнучкості», тому так і кажу: ті, хто нині «довбає» опозицію, а, значить, підтримує злочинний режим, вони нам з вами, шановні громадяни – вороги. І не станемо підшукувати більш м'яких слів. Медіа-слізки в міркуваннях щодо процесу досягнення домовленостей між об'єднаною опозицією «Батьківщина» і УДАРом приємні, бо вони свідчать про зовсім протилежне тому, що нам намагаються запропонувати як «інформацію». Вони свідчать про те, що процес взаємодії опозиційних сил набуває реальних обрисів. І це – добре. Але вже, звичайно, не для режиму та його обслуги.
У неділю з'їзд УДАРу прийняв рішення про відкликання своїх висуванців у 26 мажоритарних округах на користь кандидатів від Об'єднаної опозиції, які там балотуються, і ще в шести округах – на користь само висуванців, які мають на думку УДАРу реальні шанси на перемогу, і які не є ставлениками режиму. У понеділок – відбувається з'їзд «Батьківщіни» на таку ж тему. Попередньо анонсовано звільнити для завоювали на місцях симпатію «ударівців» навіть не 22, про що йшла мова раніше, а 26 округів. Коли починаю працювати над цими нотатками, з'їзд «Батьківщини» не закінчився. І, строго кажучи, у політика, політолога, журналіста, якщо він поважає свою професію та ім'я, немає ніяких підстав повідомляти про результат. І як вам у світлі цього «ряснеющіе» заголовки: Сьогоднішній з'їзд опозиції обурив «фронтзмінців»? Щось і справді вже сталося? Ах, ні, це УНН у короткій, не несучої ніяких фактів, інформації, посилається на горезвісне «обізнане джерело», власне, навіть не кажучи, що саме звідти «витекло». «У згуртованих лавах опозиції – черговий скандал». А це про що? А, про те, що «Свобода» на своєму недільному ж з'їзді повідомила, що знімати кандидатури на користь УДАРу не буде, та й УДАР цього «Свободі» не пропонував. Найцікавіше, що так воно і є, але от, знаєте, без скандалу. Оскільки «Батьківщина» і «Свобода» своїх кандидатів-мажоритарників погодили набагато раніше, округи розділені, і якщо «Батьківщина» сьогодні віддає якісь округи УДАРу, то не за рахунок узгоджених зі «Свободою». І «Свободі» скандалити нічого. І, зауважте, вона аж ніяк не скандалить, тому що член політради Андрій Іллєнко в телеефірі ТВі спокійно заявляє: «Мені не хотілося б, щоб виглядало, що «Свобода» має якісь претензії до УДАРу. Будь ласка, якщо вдасться домовитися з «Батьківщиною», ми тільки «за», і тільки будемо аплодувати обома руками». Тільки, знаєте, інформацію від ТВі та інших непідконтрольних медіа, в країні, як відомо, намагаються зробити все менш доступною. Так, щоб вона «тонула» в хльостких заголовках про «скандали», яких ніхто не бачив, але, тим не менш, це звучить, це покликане відкластися у підсвідомості виборця.
Тим часом, на недільному з'їзді лідер «Свободи» Олег Тягнибок – не співає дифірамби УДАРу, і взагалі, «свободівці» абсолютно справедливо нарікають партії Кличка, що приєднатися до опозиційного альянсу, в тому числі, відразу ж розділивши округи між трьома силами, слід було б раніше. Але якщо уважно слухати, про що йде мова, стає зрозумілим, що на чільне місце поставлено щось вагоміше. З'їзд «Свободи» схвалює текст угоди, запропонованої «Батьківщиною». Ось, як починається цей текст: «Враховуючи, що режим Януковича створює реальні загрози існуванню незалежності України, Всеукраїнське об'єднання «Свобода», об'єднана опозиція «Батьківщина» і партія УДАР домовляються з метою повернення України на демократичний європейський шлях розвитку і відсторонення президента Януковича від влади сформувати за результатами парламентських виборів 28 жовтня 2012 коаліцію демократичних сил у Верховній Раді України 7-го скликання».
У запропонованій «на трьох» угоді – перерахування першочергових завдань для потенційної коаліції. Недопущення внесення змін до Конституції з метою обрання президента в парламенті; розробка і прийняття закону про імпічмент; створення слідчої комісії з питання відсторонення Януковича від влади; початок процедури імпічменту; вжиття заходів по визволенню політичних в'язнів; прийняття закону про відкликання народних депутатів; скасування депутатської недоторканності; закон про суто особисте голосування нардепа; скасування Пенсійної реформи; продовження мораторію на продаж землі; приведення в порядок податків – скорочення їх кількості до розумних і реальних семи. І ще багато чого, що негайно необхідно країні. Нам з вами. А не якійсь конкретній одній партії.
І ось, нехай кожен з нас сьогодні скаже самому собі: що важливіше, те, що над емоціональна «свободівка» Ірина Фаріон обізвала УДАР «попсою», або що знайшлися реальні, досить популярні політичні сили, які готові співпрацювати в ім'я перерахованих вище «гарячих» питань? До того ж – роблячи для нас, виборців, голосування більш зрозумілим, не воюючи один з одним, не плутаючись один у одного під ногами в тих же мажоритарних округах, а по списках – залишаючи нам вибір симпатій, тому що все одно обіцяють об'єднатися для досягнення цілей, в інтересах нормального українця?
А ось і перша, поки недокладна, але офіційна інформація зі з'їзду «Батьківщини». Олександр Турчинов повідомляє, слово стримано, «Батьківщина» поступилася УДАРу своїми висуванцями в 26 округах. Справу зроблено.
Цікаво було б глянути на людину, яка підписується в Інеті «Роман Шрайк, durdom.in.ua, засновник сайту». Тому що він – із цих самих чарівних «торопижек», яких я згадувала на початку заміток, його професія (питання, яка?..) дозволила йому напередодні, не чекаючи результатів з'їзду Об'єднаної опозиції, констатувати: «можна зробити висновок, що узгодження зірвалося» . А втім – перебільшую, ніяк не цікаво дивитися на «засновника дурдому». Тому що зрозуміло: кого б і як би не знімали партії, рушивши по шляху коаліційності, йому і таким завжди буде як «констатувати», що в опозиції нічого не вийшло, на жаль і ох, навіть, мовляв, шкода їх ... Це ж він напередодні, за результатами з'їзду УДАРу, написав, що кличковці зняли тих, хто й справді непрохідний, тобто нікчемний. Стоп, а нумо, за хвіст та на сонечко! Адже якщо поступилися місцями за рахунок людей, дійсно менш популярних, ніж представники Об'єднаної опозиції, – то це не спадлючили, не «на тобі, Боже, що мені негоже». Це якраз те, що лежало в основі домовленості, поступившись «своїм», поступитися більш сильному. Тим більше що дуже цікаво – не встиг Турчинов оголосити про поступки УДАРу в 26 округах, як на сайті Обком з'явилася коротенька інфа з довжелезним заголовком «Батьківщина» десь знайшла 26 кандидатів, яких не шкода пожертвувати УДАРу». Тобто рівно в тому ж, у «скиданні шлаку», звинувачують другу договірну сторону. Смішно? Але ж і справді, смішно. А значить – приємні ці псевдо слізки.
Чи не занадто зациклююся на тому, що так чи інакше, але можна назвати «партійними іграми»? Кого, мовляв, там на кого міняють по прізвищах, нам-то що за користь ... А ось і ні. Користь якраз – нам. Тому зараз спеціально і не хочу чекати детальної інформації та псевдо інформації про де – правдивих дещо спірних обмінах, де – реальних образах реальних кандидатів (кожен любить себе, але ... іноді доводиться встати вище цього), а де і брехні з натяком на «скандал». Ось це вже – дійсно, суто внутрішньопартійні справи.
А ми – про себе, про громадян. Давайте, шановні читачі-співрозмовники, згадаємо, яку претензію в першу голову ми з вами виставляли опозиційним силам. Що отримавши в 1991-му незалежність з антикомуністичним акцентом, що з неба звалилася, вітчизняні демократи так змагалися один з одним, що напхали у владу купу тих же комуняк. Що в 2004-му, отримавши перемогу безпрецедентно, з рук буквально повсталого народу, колишні опозиціонери почали грати один з одним в «бірюльки» (треба і нам віддати належне, ми не виростили справжніх структур громадянського суспільства, щоб зі спробою настановити Януковича в прем'єрському кріслі, влаштувати владі Майдан, пам'ять була свіжа, вистачило б і короткого). Ми обурено спльовували, коли на президентських виборах-2010 демократи ж розтягували голоси один у одного. І підле «противсіхство» було не тільки навмисно вкинуте у вітчизняну сукупну свідомість, але мало ґрунт – саме на неприйнятті роз'єднаних демократичних сил воно могло прорости. І зараз, зізнаємося собі, від бажання активно брати участь у виборах (і бути готовим відстояти їх результати, може, дуже дорогою ціною) багатьох відштовхувало те ж саме, бо розбиратися в «букеті опозиціонерів» не дуже тягне, огидно дивитися на гризню.
Так ось він, шанс. Перший крок. Історія – вона не тільки мучить, але і вчить. На даному етапі, гірка історія янучарства, дечому, але навчила тих, хто вирішив виставити загальний фронт, щоб виборцю було ясно: якщо ти за режим – ось тобі регіонали-пакращувачі, комуністи (за сумісництвом, олігархи), і деяка дрібнота типу Королівської-Ющенко, що явно відноситься до сателітів режиму. А якщо ти проти – ось тобі ті, хто теж категорично проти режиму, але РАЗОМ. І перед обличчям цього шансу, право, соромно «прогуляти» голосування, або вважати, що «голосувати нема за кого». Тут, деякі політологи, по гарячих слідах встигли впасти в міркування: ніяких «прибавок» опозиції зміна одних на інших не принесе. А спробуємо прикинути варіант, коли як раз принесе. Якщо виборець, перед фізіономією загального нашого ворога-режиму, не буде замислюватися про принади того чи іншого кандидата-мажоритарника, а просто – віддасть голос за того, кого залишили в списках після узгодження. На війні – як на війні. Ти – «наш», або «не наш». Більше того, здається, щось можуть виграти і опозиціонери-списочники. Те, що їх сили не воюють один з одним «за крісла для своїх особистих дуп», підвищує довіру виборця.
Є, звичайно, питання. Де гарантія, що нинішня опозиція, саме три сили, що погодилися не заважати один одному, а в Раді сьомого скликання безкомпромісно прибирати від влади залишки режиму, будуть діяти саме так, і той же УДАР, приміром, пройшовши в Раду, не зрадить потенційну демократичну коаліцію? Ніякої стовідсоткової гарантії немає. А за життєвими паралелями? Наприклад, ви зустрічалися з дівчиною «на предмет одружитися», поки що вона викликає у вас довіру своїми словами і діями. Але та сама стовідсоткова гарантія, що вона не дурить вас спеціально, і не є зрадницю та аферисткою, у вас є? Ото ж бо. Так що, на всяк випадок не одружуватися ні на кому й ніколи? Та й зачинаючи-виношуючи дитину, незважаючи на УЗД-дослідження, чи є у батьків беззастережно стовідсоткова гарантія, що на світ з'явиться здоровий фізично, добрий і розумний чоловічок? Стовідсоткової, на жаль, немає. Так що, не зачинати дитинку взагалі? ..
Скажімо так, де зі скрипом, де – через силу, де – прориваючись крізь наклеп – нині три опозиційні колони своїми діями додають собі відсотків довіри у розсудливих людей. Продовживши метафору, скажімо так, «результати УЗД» в плані дослідження на здатність об'єднати зусилля, стають більш обнадійливими.
І – нам більш ніж саме час відмовитися від посттоталітарного вантажу: дивитися на політичні сили під час виборів як на якесь шоу змагання прізвищ, і наших чисто особистих, відірваних від реальних потреб країни, симпатій. У цивілізованих країнах, які несуть посттоталітарного вантажу (або зуміли по-справжньому скинути його, як Німеччина після Третього Рейху, або країн «соціалістичного табору»), люди нормально сприймають напередодні виборів політичні сили не як «симпомпончиків» з розважальної програми або небожителів, перед яким потрібно або схилятися, або не сприймати їх. Політична сила там – це інструмент. Для досягнення цілей, визначених суспільними групами. Регіонали своїми діями обурили і обурюють всю країну. І тому – у нас дуже широка група громадян із загальними інтересами. І ось, три політичні сили пропонують себе для реалізації цих наших інтересів.
Ось він, інструмент. Справа – за нашими руками. Які зуміють його використати, та й не дозволять йому, вже вибачте за мимовільний каламбур, «ламатися».
Вікторія АНДРЕЄВА, «ОРД»            15.10.2012 21:36
 http://ord-ua.com/2012/10/15/instrument-est-nuzhnyi-nashi-ruki/

неділю, 14 жовтня 2012 р.

ДАІ заблокувало проїзд у Київ автобусів зі свободівцями. Натомість МВС супроводжує колони з «братками»

У ніч з 13 на 14 жовтня 2012 року у Київ з різних обласних центрів у супроводі ДАІ виїхали десятки автобусів з особами спортивної статури всередині. Подібну колону бачили полтавські свободівці, які на знак протесту проти перешкоджання проїзду полтавської делегації на з’їзд ВО «Свобода» та Марш боротьби заблокували трасу Харків-Київ поблизу Полтави.
Ще напередодні в Інтернеті з’явилася інформація про те, що полтавські перевізники відмовляються надавати автобуси для поїздки 14 жовтня до Києва на Марш Боротьби, присвячений 70-річчю Української Повстанської Армії, пояснюючи це тиском з боку правоохоронних органів.
За словами власників автобусів, напередодні їм особисто зателефонував начальник ДАІ в Полтавській області і погрожував, що забере в них ліцензії, якщо ті повезуть свободівців до Києва, хоча договори на перевезення пасажирів із перевізниками були укладені заздалегідь.
Усе ж за північ полтавські свободівці виїхали на Київ сімома мікроавтобусами. Однак у Супрунівці (передмістя Полтави) о 1 годині 30 хвилин  їх зупинили співробітники ДАІ і під різними приводами заборонили здійснювати рейс на Київ: фара подряпана, не достатньо документів для перевезення пасажирів тощо.
Усе це один до одного нагадує події листопада 2004 року, коли даішники під будь-якими надуманими приводами, а також залякуючи й шантажуючи водіїв автобусів намагалися перешкодити поїздкам громадян на Помаранчевий майдан до Києва.
Роман Чабановський, голова Полтавської міської організації ВО «Свобода», зазначив: «Шантаж і залякування – це єдине, на що спроможна нинішня влада та її прихвосні. Своїми діями, ці українофобські чиновники вкотре показали, як вони бояться українців-націоналістів, а особливо свободівців. Враховуючи той факт, що через два тижні відбудуться вибори до Верховної Ради України, можна з упевненістю заявити, що «Свобода» – для них основний конкурент».
Роман повідомив, що полтавські свободівці вийшли з автобусів і організованою колоною, вигукуючи гасла й речівки, рушили по трасі Полтава-Київ. Машини ДАІ, як тільки вони наближаються, від’їжджають далі.
Нагадаємо, що раніше тернопільські перевізники повідомили, що працівники МВС чинять тиск на них та забороняють везти свободівців на Марш Боротьби, присвячений 70-річчю УПА, який відбудеться у Києві на Покрову, 14 жовтня. Аналогічно до Сум, Полтави і Львова, міліція погрожує підприємцям на Тернопіллі податковими перевірками та позбавленням ліцензій, якщо ті врешті-решт наважаться везти націоналістів до столиці.
Варто наголосити, що завтра, 14 жовтня, по завершенні Маршу Боротьби в Києві відбудеться ХХV З’їзд Всеукраїнського об’єднання «Свобода». З’їзд «Свободи» збереться о 18:00 у Синій залі Будинку кіно (вулиця Саксаганського, 6) (http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/anonsy/033415/). Таким чином «Свобода» вбачає в тиску міліції на перевізників перешкоджання «Свободі» у здійсненні політичної діяльності, оскільки серед людей, які 14 жовтня мають приїхати до Києва, значна частина є делегатами З’їзду об’єднання.
Нагадаємо, що раніше про відмову надавати націоналістам автобуси для поїздки до Києва 14 жовтня на Марш Боротьби, присвячений 70-річчю УПА повідомили перевізники з Полтавщини, Сумщини, Закарпаття та Львівщини, мотивуючи це тиском із боку обласного керівництва правоохоронних органів (http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/033545/http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/033542/,http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/033513/).
14 жовтня 2012 року у 70-у річницю УПА Всеукраїнське об'єднання "Свобода" проведе Марш боротьби в Києві. Вимоги учасників маршу: повернути звання Героїв України Степанові Бандері та Романові Шухевичу, визнати боротьбу ОУН-УПА національно-визвольною боротьбою Української нації та проголосити 14 жовтня – День створення УПА – державним святом.
Учасники маршу вийдуть із гаслами захисту національних, соціальних, історичних та громадянських прав українців. Збір учасників маршу о 14.00 біля пам'ятника Тарасові Шевченку, де відбудеться віче, після якого центральними вулицями Києва пройде Марш Боротьби. Після проведення маршу – святковий концерт на Михайлівській площі, в якому візьмуть участь провідні українські рок-гурти та виконавці: "Кому Вниз", "Вій", "Орест Лютий", "Фліт", Павло Нечитайло ("Пропала грамота") (http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/anonsy/033476/).
Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»  067-441-46-01       «14» жовтня 2012 року
Skype: Yuriy.Syrotyuk