«В своїй хаті й своя правда, і сила, і воля.» Тарас Шевченко

«В своїй хаті й своя правда, і сила, і воля.»

Тарас Шевченко

вівторок, 16 жовтня 2012 р.

ІНСТРУМЕНТ Є. ПОТРІБНІ НАШІ РУКИ


Але ж і справді – бувають сльози, солодкі на смак. Не тільки тому, що це сльози ворогів – а я, вже вибачте, на тлі нинішнього становища країни відмовляюся від горезвісної «гнучкості», тому так і кажу: ті, хто нині «довбає» опозицію, а, значить, підтримує злочинний режим, вони нам з вами, шановні громадяни – вороги. І не станемо підшукувати більш м'яких слів. Медіа-слізки в міркуваннях щодо процесу досягнення домовленостей між об'єднаною опозицією «Батьківщина» і УДАРом приємні, бо вони свідчать про зовсім протилежне тому, що нам намагаються запропонувати як «інформацію». Вони свідчать про те, що процес взаємодії опозиційних сил набуває реальних обрисів. І це – добре. Але вже, звичайно, не для режиму та його обслуги.
У неділю з'їзд УДАРу прийняв рішення про відкликання своїх висуванців у 26 мажоритарних округах на користь кандидатів від Об'єднаної опозиції, які там балотуються, і ще в шести округах – на користь само висуванців, які мають на думку УДАРу реальні шанси на перемогу, і які не є ставлениками режиму. У понеділок – відбувається з'їзд «Батьківщіни» на таку ж тему. Попередньо анонсовано звільнити для завоювали на місцях симпатію «ударівців» навіть не 22, про що йшла мова раніше, а 26 округів. Коли починаю працювати над цими нотатками, з'їзд «Батьківщини» не закінчився. І, строго кажучи, у політика, політолога, журналіста, якщо він поважає свою професію та ім'я, немає ніяких підстав повідомляти про результат. І як вам у світлі цього «ряснеющіе» заголовки: Сьогоднішній з'їзд опозиції обурив «фронтзмінців»? Щось і справді вже сталося? Ах, ні, це УНН у короткій, не несучої ніяких фактів, інформації, посилається на горезвісне «обізнане джерело», власне, навіть не кажучи, що саме звідти «витекло». «У згуртованих лавах опозиції – черговий скандал». А це про що? А, про те, що «Свобода» на своєму недільному ж з'їзді повідомила, що знімати кандидатури на користь УДАРу не буде, та й УДАР цього «Свободі» не пропонував. Найцікавіше, що так воно і є, але от, знаєте, без скандалу. Оскільки «Батьківщина» і «Свобода» своїх кандидатів-мажоритарників погодили набагато раніше, округи розділені, і якщо «Батьківщина» сьогодні віддає якісь округи УДАРу, то не за рахунок узгоджених зі «Свободою». І «Свободі» скандалити нічого. І, зауважте, вона аж ніяк не скандалить, тому що член політради Андрій Іллєнко в телеефірі ТВі спокійно заявляє: «Мені не хотілося б, щоб виглядало, що «Свобода» має якісь претензії до УДАРу. Будь ласка, якщо вдасться домовитися з «Батьківщиною», ми тільки «за», і тільки будемо аплодувати обома руками». Тільки, знаєте, інформацію від ТВі та інших непідконтрольних медіа, в країні, як відомо, намагаються зробити все менш доступною. Так, щоб вона «тонула» в хльостких заголовках про «скандали», яких ніхто не бачив, але, тим не менш, це звучить, це покликане відкластися у підсвідомості виборця.
Тим часом, на недільному з'їзді лідер «Свободи» Олег Тягнибок – не співає дифірамби УДАРу, і взагалі, «свободівці» абсолютно справедливо нарікають партії Кличка, що приєднатися до опозиційного альянсу, в тому числі, відразу ж розділивши округи між трьома силами, слід було б раніше. Але якщо уважно слухати, про що йде мова, стає зрозумілим, що на чільне місце поставлено щось вагоміше. З'їзд «Свободи» схвалює текст угоди, запропонованої «Батьківщиною». Ось, як починається цей текст: «Враховуючи, що режим Януковича створює реальні загрози існуванню незалежності України, Всеукраїнське об'єднання «Свобода», об'єднана опозиція «Батьківщина» і партія УДАР домовляються з метою повернення України на демократичний європейський шлях розвитку і відсторонення президента Януковича від влади сформувати за результатами парламентських виборів 28 жовтня 2012 коаліцію демократичних сил у Верховній Раді України 7-го скликання».
У запропонованій «на трьох» угоді – перерахування першочергових завдань для потенційної коаліції. Недопущення внесення змін до Конституції з метою обрання президента в парламенті; розробка і прийняття закону про імпічмент; створення слідчої комісії з питання відсторонення Януковича від влади; початок процедури імпічменту; вжиття заходів по визволенню політичних в'язнів; прийняття закону про відкликання народних депутатів; скасування депутатської недоторканності; закон про суто особисте голосування нардепа; скасування Пенсійної реформи; продовження мораторію на продаж землі; приведення в порядок податків – скорочення їх кількості до розумних і реальних семи. І ще багато чого, що негайно необхідно країні. Нам з вами. А не якійсь конкретній одній партії.
І ось, нехай кожен з нас сьогодні скаже самому собі: що важливіше, те, що над емоціональна «свободівка» Ірина Фаріон обізвала УДАР «попсою», або що знайшлися реальні, досить популярні політичні сили, які готові співпрацювати в ім'я перерахованих вище «гарячих» питань? До того ж – роблячи для нас, виборців, голосування більш зрозумілим, не воюючи один з одним, не плутаючись один у одного під ногами в тих же мажоритарних округах, а по списках – залишаючи нам вибір симпатій, тому що все одно обіцяють об'єднатися для досягнення цілей, в інтересах нормального українця?
А ось і перша, поки недокладна, але офіційна інформація зі з'їзду «Батьківщини». Олександр Турчинов повідомляє, слово стримано, «Батьківщина» поступилася УДАРу своїми висуванцями в 26 округах. Справу зроблено.
Цікаво було б глянути на людину, яка підписується в Інеті «Роман Шрайк, durdom.in.ua, засновник сайту». Тому що він – із цих самих чарівних «торопижек», яких я згадувала на початку заміток, його професія (питання, яка?..) дозволила йому напередодні, не чекаючи результатів з'їзду Об'єднаної опозиції, констатувати: «можна зробити висновок, що узгодження зірвалося» . А втім – перебільшую, ніяк не цікаво дивитися на «засновника дурдому». Тому що зрозуміло: кого б і як би не знімали партії, рушивши по шляху коаліційності, йому і таким завжди буде як «констатувати», що в опозиції нічого не вийшло, на жаль і ох, навіть, мовляв, шкода їх ... Це ж він напередодні, за результатами з'їзду УДАРу, написав, що кличковці зняли тих, хто й справді непрохідний, тобто нікчемний. Стоп, а нумо, за хвіст та на сонечко! Адже якщо поступилися місцями за рахунок людей, дійсно менш популярних, ніж представники Об'єднаної опозиції, – то це не спадлючили, не «на тобі, Боже, що мені негоже». Це якраз те, що лежало в основі домовленості, поступившись «своїм», поступитися більш сильному. Тим більше що дуже цікаво – не встиг Турчинов оголосити про поступки УДАРу в 26 округах, як на сайті Обком з'явилася коротенька інфа з довжелезним заголовком «Батьківщина» десь знайшла 26 кандидатів, яких не шкода пожертвувати УДАРу». Тобто рівно в тому ж, у «скиданні шлаку», звинувачують другу договірну сторону. Смішно? Але ж і справді, смішно. А значить – приємні ці псевдо слізки.
Чи не занадто зациклююся на тому, що так чи інакше, але можна назвати «партійними іграми»? Кого, мовляв, там на кого міняють по прізвищах, нам-то що за користь ... А ось і ні. Користь якраз – нам. Тому зараз спеціально і не хочу чекати детальної інформації та псевдо інформації про де – правдивих дещо спірних обмінах, де – реальних образах реальних кандидатів (кожен любить себе, але ... іноді доводиться встати вище цього), а де і брехні з натяком на «скандал». Ось це вже – дійсно, суто внутрішньопартійні справи.
А ми – про себе, про громадян. Давайте, шановні читачі-співрозмовники, згадаємо, яку претензію в першу голову ми з вами виставляли опозиційним силам. Що отримавши в 1991-му незалежність з антикомуністичним акцентом, що з неба звалилася, вітчизняні демократи так змагалися один з одним, що напхали у владу купу тих же комуняк. Що в 2004-му, отримавши перемогу безпрецедентно, з рук буквально повсталого народу, колишні опозиціонери почали грати один з одним в «бірюльки» (треба і нам віддати належне, ми не виростили справжніх структур громадянського суспільства, щоб зі спробою настановити Януковича в прем'єрському кріслі, влаштувати владі Майдан, пам'ять була свіжа, вистачило б і короткого). Ми обурено спльовували, коли на президентських виборах-2010 демократи ж розтягували голоси один у одного. І підле «противсіхство» було не тільки навмисно вкинуте у вітчизняну сукупну свідомість, але мало ґрунт – саме на неприйнятті роз'єднаних демократичних сил воно могло прорости. І зараз, зізнаємося собі, від бажання активно брати участь у виборах (і бути готовим відстояти їх результати, може, дуже дорогою ціною) багатьох відштовхувало те ж саме, бо розбиратися в «букеті опозиціонерів» не дуже тягне, огидно дивитися на гризню.
Так ось він, шанс. Перший крок. Історія – вона не тільки мучить, але і вчить. На даному етапі, гірка історія янучарства, дечому, але навчила тих, хто вирішив виставити загальний фронт, щоб виборцю було ясно: якщо ти за режим – ось тобі регіонали-пакращувачі, комуністи (за сумісництвом, олігархи), і деяка дрібнота типу Королівської-Ющенко, що явно відноситься до сателітів режиму. А якщо ти проти – ось тобі ті, хто теж категорично проти режиму, але РАЗОМ. І перед обличчям цього шансу, право, соромно «прогуляти» голосування, або вважати, що «голосувати нема за кого». Тут, деякі політологи, по гарячих слідах встигли впасти в міркування: ніяких «прибавок» опозиції зміна одних на інших не принесе. А спробуємо прикинути варіант, коли як раз принесе. Якщо виборець, перед фізіономією загального нашого ворога-режиму, не буде замислюватися про принади того чи іншого кандидата-мажоритарника, а просто – віддасть голос за того, кого залишили в списках після узгодження. На війні – як на війні. Ти – «наш», або «не наш». Більше того, здається, щось можуть виграти і опозиціонери-списочники. Те, що їх сили не воюють один з одним «за крісла для своїх особистих дуп», підвищує довіру виборця.
Є, звичайно, питання. Де гарантія, що нинішня опозиція, саме три сили, що погодилися не заважати один одному, а в Раді сьомого скликання безкомпромісно прибирати від влади залишки режиму, будуть діяти саме так, і той же УДАР, приміром, пройшовши в Раду, не зрадить потенційну демократичну коаліцію? Ніякої стовідсоткової гарантії немає. А за життєвими паралелями? Наприклад, ви зустрічалися з дівчиною «на предмет одружитися», поки що вона викликає у вас довіру своїми словами і діями. Але та сама стовідсоткова гарантія, що вона не дурить вас спеціально, і не є зрадницю та аферисткою, у вас є? Ото ж бо. Так що, на всяк випадок не одружуватися ні на кому й ніколи? Та й зачинаючи-виношуючи дитину, незважаючи на УЗД-дослідження, чи є у батьків беззастережно стовідсоткова гарантія, що на світ з'явиться здоровий фізично, добрий і розумний чоловічок? Стовідсоткової, на жаль, немає. Так що, не зачинати дитинку взагалі? ..
Скажімо так, де зі скрипом, де – через силу, де – прориваючись крізь наклеп – нині три опозиційні колони своїми діями додають собі відсотків довіри у розсудливих людей. Продовживши метафору, скажімо так, «результати УЗД» в плані дослідження на здатність об'єднати зусилля, стають більш обнадійливими.
І – нам більш ніж саме час відмовитися від посттоталітарного вантажу: дивитися на політичні сили під час виборів як на якесь шоу змагання прізвищ, і наших чисто особистих, відірваних від реальних потреб країни, симпатій. У цивілізованих країнах, які несуть посттоталітарного вантажу (або зуміли по-справжньому скинути його, як Німеччина після Третього Рейху, або країн «соціалістичного табору»), люди нормально сприймають напередодні виборів політичні сили не як «симпомпончиків» з розважальної програми або небожителів, перед яким потрібно або схилятися, або не сприймати їх. Політична сила там – це інструмент. Для досягнення цілей, визначених суспільними групами. Регіонали своїми діями обурили і обурюють всю країну. І тому – у нас дуже широка група громадян із загальними інтересами. І ось, три політичні сили пропонують себе для реалізації цих наших інтересів.
Ось він, інструмент. Справа – за нашими руками. Які зуміють його використати, та й не дозволять йому, вже вибачте за мимовільний каламбур, «ламатися».
Вікторія АНДРЕЄВА, «ОРД»            15.10.2012 21:36
 http://ord-ua.com/2012/10/15/instrument-est-nuzhnyi-nashi-ruki/

Немає коментарів:

Дописати коментар