«В своїй хаті й своя правда, і сила, і воля.» Тарас Шевченко

«В своїй хаті й своя правда, і сила, і воля.»

Тарас Шевченко

середу, 10 жовтня 2012 р.

«Свобода» презентувала пакет першочергових економічних ініціатив, які націоналісти мають намір ухвалити у Верховній Раді 7-го скликання


10 жовтня 2012 року Всеукраїнське об’єднання «Свобода» презентувало пакет першочергових економічних ініціатив, які націоналісти мають намір ухвалити у Верховній Раді 7-го скликання. У заході взяли участь лідер Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Олег Тягнибок,  керівник Аналітичної служби ВО «Свобода» Юрій Левченко, народний депутат, міністр економіки опозиційного уряду, член ВО «Свобода» Олександр Бондар.
Зокрема, презентовано 6 законопроектів, підготованих фахівцями ВО «Свобода» на чолі з народним депутатом України свободівцем Олександром Бондарем: «Про ліквідацію приватних монополій», «Про приватизацію державного майна» (нова редакція), «Про примусову легалізацію капіталу та рахунків у банках, що перебувають та зареєстровані за кордоном», «Про спрощений режим реєстрації малого та середнього підприємництва через установи банків», «Про ліквідацію дефіциту бюджету Пенсійного фонду», «Про заборону торгівлі землею сільськогосподарського призначення». Усі законопроекти виконані з урахування законотворчої техніки і не суперечать Конституції України.
Фахівці «Свободи» відзначають: необхідність ухвалення закону «Про ліквідацію приватних монополій» зумовлена тим, що концентрація засобів виробництва в руках приватних монополій призводить до відсутності конкуренції, збільшення цін на роботи, товари та послуги, відсутності зростання зарплат працівників, мінімізації сплати податків. Такий стан речей зумовлено тим, що чинне законодавство чітко не встановлює обмежень щодо концентрації капіталу в приватних руках. Законопроект «Свободи» дає визначення поняття монопольного становища та передбачає добровільну відмову приватних монополій від частини своїх об’єктів (що перевищує межу 25%). У разі відмови – примусовий механізм передачі у власність Фонду держмайна усього майна приватної монополії.
Нова редакція закону «Про приватизацію державного майна» зумовлена низкою факторів. Насамперед тим, що чинне законодавство з питань приватизації застаріло, адже держава дозволяє приватизацію стратегічних підприємств. Державне майно розподіляють наближені до влади олігархи – за зниженими цінами та «в одні руки». Тож, у державній власності залишаються здебільшого збиткові підприємства, а сам процес приватизації супроводжується занепадом окремих підприємств і навіть цілих галузей національної економіки. Нова редакція закону «Про приватизацію державного майна» передбачає: заборону приватизації стратегічно важливих об’єктів, внесених до переліку заборонених до приватизації; заборону приватизації державного майна без реальної конкуренції між покупцями; заборону продажу держмайна юридичним особам, які мають монопольне положення на відповідному ринку.
 «Свобода» вважає за необхідне ухвалення закону «Про примусову легалізацію капіталу та рахунків в банках, що перебувають та зареєстровані за кордоном», адже щороку Україна втрачає мільярди гривень від переведення прибутків власниками українських підприємств до податкових «чорних дір». За роки незалежності з України виведено й сховано в офшорах понад 167 мільярдів доларів. Ця сума перевищує обсяг вітчизняного ВВП за 2011 рік (165,2 млрд. доларів) та більш ніж удвічі перевищує обсяг державного боргу України (60 млрд. доларів). Основні положення законопроекту, розробленого фахівцями «Свободи» для подолання цього явища: легалізація капіталів здійснюється протягом трьох місяців з дня набуття законом чинності; режим добровільної відмови від реєстрації в офшорних зонах з наступною державною перереєстрацією (при цьому 50% від суми, поверненої в Україну з офшору, сплачується до Держбюджету, а 50% інвестується у підприємства на території України). У разі відмови майно і права власності підприємств, зареєстрованих у податкових «чорних дірах», переходять до держави.
Законопроект «Про спрощений режим реєстрації малого та середнього підприємництва» передбачає, що для реєстрації підприємства необхідно буде лише 5 довідок повідомного характеру замість нинішніх 17 реєстраційних. Ухвалення цього закону стимулюватиме розвиток української економіки під час глобальної економічної кризи, стимулюватиме розвиток середнього класу, який становитиме не менше ніж 60% від працездатного населення, сприятиме формуванню потужного пласту заможних, освічених та соціально активних громадян.
Необхідність ухвалення законопроекту «Про ліквідацію дефіциту бюджету Пенсійного фонду» зумовлена тим, що підвищення пенсійного віку майже не зменшило навантаження на пенсійну систему (зокрема, економічний ефект не перевищив 2 млрд. гривень, що становить лише 3% дефіциту Пенсійного фонду (26 млрд. гривень)). Головними причинами дефіциту Пенсійного фонду є наявність в України таких явищ як «спецпенсії» та тіньовий ринок праці (майже 40% ринку). «Свобода» пропонує обмежити максимальний розмір пенсій для громадян (не більше 5 мінімальних розмірів пенсій) для солідарної пенсійної системи; у разі, якщо пенсія більша, до Пенсійного фонду сплачується внесок у розмірі 100% від суми, яка перевищує 5 мінімальних розмірів пенсій. Для отримання права на державне пенсійне забезпечення фізичні особи, що отримують заплату «в конвертах», а також громадяни України, що працюють за кордоном, можуть зареєструватися як суб’єкти підприємницької діяльності та сплачувати єдині внески до Пенсійного фонду.
Одним із найважливіших законопроектів для Верховної Ради 7-го скликання має стати закон «Про заборону торгівлі землею сільськогосподарського призначення».  Адже селянин, якому продаж землі дозволить одноразово одержати порівняно невелику суму коштів за свій пай, при теперішньому зубожінні села за короткий час залишиться і без землі, і без грошей. У разі зосередження значних земельних ресурсів у руках одного власника кількість робочих місць буде зменшено, а селяни отримають конкурентів у вигляді мобільних «кочових» бригад. Зрештою, підприємства великих землевласників будуть зареєстровані за межами села, що призведе до скорочення податкових надходжень до місцевого бюджету. Більшість сільськогосподарських земель контролюватимуть великі міжнародні корпорації, що створюватиме суттєві проблеми для внутрішньої державної регуляторної політики. Законопроект ВО «Свобода» передбачає заборону торгівлі землею сільськогосподарського призначення. Продаж землі сільгосппризначення буде можливий тільки державі в особі спеціально уповноваженого органу. Громадяни України зможуть мати у власності землю сільськогосподарського призначення, набуду ними законним способом (розпаювання, спадщина за законом).
Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»  067-441-46-01                       «10» жовтня 2012 року
twitter.com/vo_svoboda                         Skype: Yuriy.Syrotyuk

Немає коментарів:

Дописати коментар