«В своїй хаті й своя правда, і сила, і воля.» Тарас Шевченко

«В своїй хаті й своя правда, і сила, і воля.»

Тарас Шевченко

пʼятницю, 24 лютого 2012 р.

Російську церкву обурила стаття про бізнес патріарха Кирила


Стаття "За що рабу Божому Кирилу дякувати "рабу на галерах" присвячена тому, як Володимир Гундяєв, в чернецтві наречений Кирилом, діяв в " хвацьких 90-х".
РПЦ обурила стаття "Нової газети" про сигаретний і нафтовий бізнес Кирила
Синодальний інформаційний відділ РПЦ заявив, що стаття журналіста Олександра Солдатова про бізнес-інтереси патріарха Кирила, що опублікована 14 лютого в "Новій газеті", безпідставно ганьбить Російську православну церкву і її предстоятеля.
Як повідомляється, стаття "За що рабу Божому Кирилу дякувати "рабу на галерах" присвячена тому, як Володимир Гундяєв, в чернецтві наречений Кирилом, діяв в "хвацьких 90-х". Зокрема, в матеріалі говориться, що починаючи з 1992 року майбутній патріарх активно займався бізнесом під прикриттям Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату.
За даними видання, Кирило організував збут тютюнових виробів, що ввозяться по церковній лінії під виглядом гуманітарної допомоги. Звільнені від податків товари нібито продавалися в звичайних торгова точках за ринковими цінами.
Після 1996 року Кирило зайнявся експортом нафти, яка на прохання патріарха Алексія II була звільнена від митних зборів. У 2000 році ЗМІ повідомили про ще один бізнес Кирила: заснованій ним фірмі були виділені квоти на виловлювання камчатського краба і креветок.
Солдатов посилається на експертів, за інформацією яких в 2004 році активи Кирила склали 4 мільярди доларів. Серед його володінь згадуються пентхаус в "Будинку на набережній" з виглядом на храм Христа Спасителя, "розкішні кортежі", "особистий авіапарк", "годинник вартістю близько 30 000 євро", "палаци і резиденції".
У свою чергу в Московському Патріархаті статтю назвали "очевидним чином побудованою на використанні чуток і пліток, неперевірених або непіддатливих перевірці тверджень і упереджених думок".
На думку церкви, приведені "міфи" про РПЦ "ще в 90-і роки були сформовані деякими журналістами". Стаття Солдатова, заявляють в Синодному відділі, "висловлює демонстративно брутальну неповагу до читачів і неприязне відношення до мільйонів православних віруючих", тим самим дискредитуючи «Нову газету».
Шеф-редактор "Нової газети" Сергій Соколов заявив російським ЗМІ, що церква не зверталася у видання з претензіями з приводу публікації. Тим часом, заява патріархату вже опублікована на сайті газети під статтею Солдатова із заголовком "Право на відповідь".
ТСН        Росія, 20 лютого, 16:29
http://ru.tsn.ua/svit/rossiyskuyu-cerkov-vozmutila-statya-pro-biznes-patriarha-kirilla.html

Немає коментарів:

Дописати коментар